Çarşamba, Kasım 02, 2011

MMA ve eşcinsellik

Öncelikle bu konuyu masaya yatırmanın Türkiye'deki (ve dünyadaki) MMA takipçilerinin bir bölümünün tahammül sınırlarının çok üstünde olduğunu tahmin ettiğimi, ve tabi ki umrumdan aşşağı kasımpaşa olduğunu söyleyerek söze başlamak isterim (umarım tahminimde yanılıyorumdur) ...

En son geçen ay UFC 133'te Dennis Hallman'ın giydiği slip mayo ve Hallman için UFC'nin başkanı Dana White'ın yaptığı sert yorumlar, aslında bu sporun doğuşundan beri süregelen bir konuyu da tekrar gündeme getirdi. Konu bir MMA'cinin giydiği mayonun küçüklüğü büyüklüğü değil aslında. 90'larda efsane Jose Pele Landi'nin Brezilya'daki Vale Tudo maçlarında giydiği siyah slip, veya Minowaman'ın PRIDE/DREAM'de giydiği kırmızı slip mayo tamam da, Hallman'ın mavi mayosu mu çizgiyi aşıyor? Aslında konu mayo falan değil. Dünyanın en yeni ve en hızla büyükmekte olan sporunun seyircisi, medeniyet standartlarının ne kadar gerisinde, veya değil? Konu bu...

Hayatının bir döneminde bu sporla tanışan herkes, ister istemez bu konuyu aklından bir geçirmiştir. Ayakta dövüşmek tamam ama yerde yapış yapış, çıplak vücütlarla erkeklere sarılmak, birbirinin bacakları arasında olmak, ve bunun gibi şeyler... Ne kadarı erkekçe? Ne kadarı 'homo'ca?

MMA'in ilk bakışta yarattığı homofobik önyargı 

İlk defa baştan sona bir MMA etkinliği izleyen birinin ilk düşüneceği şey, iki yarı çıplak adamın birbirinin bacakları arasında ne kadar çok vakit geçirdiği olacaktır. Bu kaçınılmaz. Bunu ister itici bulun, ister cahilce bulun, ister iğrenç bulun, bu böyle...  MMA veya BJJ çalışmaya gittiğim birçok arkadaşımın bu işin yakın temas kısmının çok rahatsız edici bulduğunu ve bu yüzden bu spora ilgilerini kaybettiklerine bizzat defalarca şahit olmuş biriyim.

Açıkçası ben ilk defa MMA izlediğimde iki dövüşçünün devamlı birbirinin bacaklarının arasında olmasını çok enteresan bulmuştum; Demek ki dövüşün doğası buymuş demiştim. Bu adamlar orada hayatları için mücadele veriyorlar (özellikle 90'larda), cinsellik ve seks akıllarına gelebilcek en son şey (kendim de muay thai maçına çıktığım için bu duyguyu ucundan köşesinden biliyorum) ve bu adamlar bu durumda birbirlerini bacaklarıyla kitleyerek savaşıyorlar... İncelemeye devam ettiğimde, bu adamların aslında yerde birbirlerine gard çektiklerini, birbirlerini bu şekilde kontrol altında tuttuklarını ve bunun inanılmaz bir satranç maçından farksız olduğunu anladım. Antremanlar biraz sertleşti mi yerde rakibini bacaklarınla sarıp kontrol etmezsen, başına geleceklerin pek de hayırlı olmadığını kısa sürede öğreniyorsun... Tabi bunu anlamam için önce dövüş sanatlarının Ferrari'si sayılan "BJJ - Brazilian Jiu Jitsu" ile tanışmam gerekti...

Brezilyalılar'la dalga geçmek isteyen pek çok
MMA forumunda bu fotoğrafa rastlamak mümkün
BJJ nedir bilmiyorsanız (Sayfamızı düzenli olarak takip etmeyenler için) çok kısaca şu soruyu kendinize sorun; 'Tuş' kuralı olmayan bir güreş müsabakasına girerseniz, rakibinizi nasıl yenersiniz? Onu nasıl pes ettirirsiniz? ... İşte bunun cevabı BJJ'e çıkıyor. Rakibinizin boynunu, bacaklarını ve kolunu kitlemek (kıracak duruma getirmek) tek şansınız. Bunun için de rakibinizin kafasını ve belini kontrol etmek zorundasınız. İşte bu yüzden yerde sırt üstü yatan dövüşçüler bacaklarıyla rakiplerini kavrayıp, o 'homo' görüntüyü oluşturuyorlar. Rakibini kontrol altında tutmak, hareketlerini sınırlamak, ve kendine saldırı fırsatları hazırlamak için... Bunlar dövüşün en temel gereksinimleri... Burak Değer Biçer'in dediği gibi, doğaya bakarsanız hayvanların jiu-jitsu yaptıklarını göreceksiniz. Birbirlerinin üzerine çullanmaları, mesafe bırakmamaları, birbirlerini boğmaları, ve daha birçok hareket birebir jiujitsu'nun doğasını oluşturan hareketler (tabi birbirlerini yumruklarla öldüren maymunlar hariç)

Tabi biz bugüne kadar izlediğimiz Van Damme filmlerinde, Shaw Bros filmlerinde, Bruce Lee veya Sonny Chiba filmlerinde asla bu tarz dövüşler görmedik. Sıradan bir insan hayatında kaç dövüş görmüştür ki? Daha doğrusu kaç tane uzun süren dövüş görmüştür? Bir düşünürseniz insanların genel olarak dövüş bilgisi filmlere dayanıyor. Tamamen kurmaca bir kareografi biliyorlar dövüş doğası diye. Halbuki alakası yok. Dövüş işte böyle birşey. BJJ gibi, UFC gibi, IVC gibi... Sarılmalı, itmeli, çekmeli, tutmalı bir şey.

Hatta daha sonraları, MMA'in medeniyetteki en eski örneği olanantik Yunan dövüş sanatı Panktretos'u incelerken buradaki dövüşçülerin çırılçıplak dövüştüğünü öğrendim. Bu bana iyice vahşi ve korkunç geldi. Eski Roma'da, Arena'da binlerce seyircinin önünde birbiriyle ölümüne dövüşen iki adamın çırılçıplak olmasından daha temel ve daha hayvani birşey düşünemiyorum. Bunu komik veya homo bulanların ise olayın dehşetini ve önemini kavramaktan çok uzak olduklarını düşünüyorum.

Dana White: UFC'deki dövüşçülerden biri eşcinsel olduğunu itiraf ederse çok sevinirim

MMA seyircisinin büyük çoğunluğunun (diğer birçok kontak sporunda olduğu gibi) eşcinsellerden nefret ettiği bir gerçek. Ancak bu konunun artık günümüzde eşcinsellerin MMA yapmaktan men edilmesine gitmeyeceği de aşikar. Artık Amerika'da eşcinsel gerçeği ve eşcinsel hakları bambaşka bir boyutta. Hatta, aksineçok yakın gelecekte UFC'de açıkça eşcinsel olan dövüşçüler çıkacaktır diye düşünüyorum.

Kimbo'yu nakavt eden Seth Petruzelli'nin
bu pozları geçen sene oldukça tepki görmüştü...
Geçtiğimiz hafta Amerika'daki TV programlarının çocuklara uygun olup olmadığını puanlayan bir mercinin UFC'ye kırık not vermesiyle bu konu tekrar gündeme geldi. Raporda özellikle Dan White'ın eşcinsellere küçük düşürecek ve aşağılayacak sözler sarfetmesine dikkat çekildi. Bunun üzerine yanlış anlaşıldığını açıklayan Dana White, bazı ağzından çıkmış olan sözler için özür bile diledi. Hatta daha da ileri giderek, şu anda UFC'de 300'den fazla dövüşçü olduğunu ve doğal olarak bunların birkaç tanesinin eşcinsel olduğunu tahmin ettiğini söyleyen Dana White, "UFC'deki dövüşçülerden biri eşcinsel olduğunu itiraf ederse çok sevinirim, bu beni büyük bir önyargıya maruz kalmaktan kurtarır" diye konuştu...

Esas soru aslında şu: Siz profesyönel bir MMA dövüşçüsü olarak kafese girseniz, rakibinizin açıkça eşcinsel olduğunu açıklaması sizin maça bakışınızı değiştirir miydi?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Not: Bu arada UFC'ye duyulan ilginin - azınlık da olsa da - bir kısmının eşcinsel tabandan geliyor olması gerçeği de var. Bazı forumlarda bu gibi konuların konuşulduğuna rastladım. Bu sporun gerçkten eşcinsellere heycanlandırıcı gelmesi ve hitap ediyor olması çok da mantıksız değil. Ancak kendi tecrübelerimden bahsedecek olursam, bir çok eşcinsel arkadaşım var ve hiçbirinin UFC'yi sevdiğini görmedim, duymadım daha...

Bu fotoğraf, biz bu sporu seven erkekler için, hem UFC'yi de cinsel olarak çekici bulabilecek eşcinsel erkekleri,
hem de itici bulabilecek heteroseksüelleri anlamamıza yardımcı oluyor sanki...

7 yorum:

Cem "UFC" KARASU dedi ki...

ya bu iş profesyonel bir iş nasıl ki kadın hastalıkları doktoru hastasyla ilgilenirken profesyonelse yada bi buz pateni çifti çalışırken profesyonelse bu işde aynen okadar profesyonel bi iştir. dövüş sporlarını spor olarak kabul etmeyen çok kişi olabilir ancak içinde bulunan biri olarak söylüyorum kondüsyon olarak,güç olarak her anlamda dövüş sporları diğer sporlardan daha üstündür kaldı ki mma bütün dövüş sporlarını içinde bulunduran bi spordur yani dövüş sporlarının efendisidir böyle eşcinsellik fln yanlış düşünceler gerçek bi sporcu ringe çıktığı zaman bilir ki karsımdaki benim rakibim ikimiz çıkacaz maça ancak birimiz kazanacaz bu bu kadardır yani bu işi önemseyerek ciddiyetinin farkına vararak yapan biri bunun farkındadır

Mete dedi ki...

Bana kalirsa buz pateni MMA'den daha bile farkli. Buz pateninde cok duygusal ve ahenkli bir takim calismasi var. MMA'de karsindaki ister homo olsun ister aseksuel... adam senin suratinda kendi elini dirsegini kirma istegiyle geliyor. Vucud ucgenine (body triangle) alip nefesini kesiyor. Can'in da dedigi gibi bence homoluk karsiti edilen laflarin temelinde bu sporcularin kafes icinde magruz kaldiklari fiziksel ve zihinsel durumlari anlamamak yatiyor.
MMA'yi homo bulan ve ben baska erkegin beline bacaklarimi dolamam diyenlere "tabii ki, gel nasil istiyorsan ole MMA yap, dolama bacaklarini erkek gibi dovus" demek isterim

Deniz dedi ki...

bir de şöyle bir şey var; adamlara deri donlar giydrip yağlayalım, sonra da yağlı kollarını birbirinin donlarına sokup çimlerde debelensinler.. hmm iyi fikir :) bugüne kadar milli sporumuza bu zaviyeden bakmamıştım ama bakınca da tuhaf oldum.. ve bütün dövüş sporlarının izleyicilerinin ilgisini çeken ve rağbeti sürekli artan ufc'nin, geylere hoşgörüden kazanacağı bir şey yoktur, bilakis gereksiz tartışmalara sürükleyerek mevcut takipçilerin rahatlarını riske atmak da istemeyecektir. bu tarz dalgalanmalar ufc'de çok anlık olacaktır daha uzun süre. şu anda değirmen "erkek" dünyası suyuyla dönüyor. rachelle liah ve arianny celeste ne diye playboy'a soyunsun ki yoksa?

Mete dedi ki...

@Deniz
Gercekten yagli guresden daha homo algilanabilcek belkide hic bir spor yok suan. Yani Amerikali arkadaslarima ilk gosterdigimde insanlar cok ama cok sasirdi... ama yani bizim kulturumuz gerek erkek dansozleriyle, gerek oglanci padisahlari ile homolugu taniyan ama kabul etmeyen bir kultur.O yuzden cok sasirilcak birsey degil aslinda.

bir de UFC'deki homoluga hosgoru konusuna sole bisi eklicem: Amerika'da UFC belki homoluga hosgoru ile cok fazla birsey kazanmayacaktir ancak en kucuk homoluk karsiti olaylar basina cok buyuk belalar acmasina sebep olucaktir.
Bu ulkede homoluk karsiti olaylara tepki cok ama cok guclu oluyor. Dusun yani adamlarin ordusu artik homolari acik acik kabul ediyor. Daha evelden TR'deki durumdan bir gomlek yukari olan "Sorma, soyleme" (don't ask, don't tell) ilkesi bile kaldirildi..

NigelfuckinBenn dedi ki...

this topic is gay

Alkan Gültekin dedi ki...

En alttaki resim iyiymiş.

Submission'ın olayım anam! Submit et beni!

fenerli_41 dedi ki...

bence ikisi birbiriyle karıştırılmamalı
sonuçta buda bir spor mesela güreş yaparken aklına böyle bir şey geliyor mu tabi ki gelmiyor tamamen adamı yere yatırmaya çalışıyorsun buda aynı böyle

Yorum Gönder