Pazartesi, Ağustos 23, 2010

Strikeforce neden hala tam olamadı?

Bir kickboks organizasyonu olarak Kaliforniya'da başlayan Strikeforce, ilk MMA gecesini 10 Mart 2006'da düzenlemişti. Strikeforce: Shamrock vs. Gracie adlı gecede Frank Shamrock ve Cesar Gracie'nin merakla beklenen karşılaşmasında başka, o günlerde pek tanınmayan ama artık bugünün MMA dünyasında herkesin saydığı Gilbert Melendez, Clay Guida, Krsysztof Soszynski (The Polish Experiment), Cung Le ve Nate Diaz gibi dövüşçüler vardı. O günden bugüne, Elite XC ve Affliction'ın da çöküşüyle Strikeforce, UFC'nin Amerikadaki tek rakibi olarak önemli bir misyonla yola devam ediyor. Ancak nedense, bugüne kadar birçok yıldız dövüşçüye sahip olmuş olan, Showtime ve CBS kanalları sayesinde UFC'nin ulaşamadığı kadar geniş bir seyirciye ulaşma fırstı olan Strikeforce, hiçbir zaman tam ''olamadı''.

Olmak derken burada kastım şu; Bir UFC veya bir PRIDE FC gibi (hatta DREAM gibi) yıldız isimler yetiştiremedi Strikeforce... Bir devamlılığı olamadı. Şampiyonlarını satamadı. En önemlisi de ''Strikeforce izleyicisi'' diye bir kitle oluşturamadı. Sadece MMA'yle çok ilgilenen seyircilerin ve kanallar arasında dolaşırken tesadüfen ona rastlayan izleyicilerin organizasyonu olabildi.

Sanki her bir event diğerinden bağımsızmış gibi. Ne UFC'deki sistem var, ne Japonya'daki ilgi, ihtişam var. Arada biyerde sıkışıp kalmış, kimsenin bağrına basmadığı bir marka olarak devam ediyor Strikeforce. Bugüne kadar Strikeforce, ya Japonya'dan dövüşçü aldı, ya da UFC'den elden düşme yıldızları topladı. Bayan MMA'i deseniz onu da belli bir kitleden fazlasına ulaştıramadı. Cris Cyborg Santos ve Gilbert Melendez dışında (o da tam bir yıldız sayılmaz) Strikeforce asla sıfırdan kendi yıldızını yetiştiremedi. Mauro Ranallo geldi olmadı. Big John McCarthy geldi olmadı. Fedor geldi olmadı...

Geçtiğimiz haftasonu düzenlenen Strikeforce: Houston da farklı geçmedi. Yine Strikeforce'un yetiştirmekte olduğu 2 yıldız ismin düşüşüne şahit olduk. King Mo Lawal ve Bobby Lashley, pazarlanmakta olan 2 yıldız isimken, ortalama izleyicilere yabancı isimler tarafından mağlup edildiler. (Gecenin maçlarını yine ufcturk.net 'den yüksek kalitede izleyebilirsiniz) King Mo vs. Cavalcante maçı çok iyiydi! Cavalcante muhteşem bir performansla belki de gecenin en iyisiydi.

Ronaldo Jacare (Timsah) Souza ise, Jake Shields'in terk ettiği ortasiklet kemerinin yeni sahibi olurken, şu anda Strikeforce'un sahip olduğu en üst seviye dövüşçülerden biri olduğunu bir kere daha ispatladı. Jacare vs. Mayhem Miller III'ü hala heycanla bekliyoruz (ve tabi Miller vs. Nick Diaz'ı!!!)

Şimdi EA Sports MMA geliyor. Strikeforce için belki de bugüne kadarki en büyük pencere bu. Bilgisayar oyunları pazarının gücünü biliyorsanız (Hollywood'dan çok daha büyük), bu oyunla birlikte Strikeforce'un UFC'ye büyük bir darbe vurup belki de dengileri değiştirebilecek olması ihtimalini küçümseyemezsiniz. Ama dediğim gibi.. Yıllardır hala bir yerde bir eksik var... Ve bu sanki hiç daha iyiye de gitmiyor gibi... Strikeforce ne yaparsa yapsın UFC veya PRIDE gibi kucaklanan bir marka olamayacakmış gibi... Bakalım...

4 yorum:

NigelfuckinBenn dedi ki...

SF biraz arada kaldı gibi. Yani ne olduğu belli olmadı yeni Pride mı olacaktı yoksa UFC kopyasımı ikisi de olamamış durumda. Arenaları çok küçük bilet satışları istenen düzeyde değil. Reyting leri iç açıcı değil. Ucuz pyro şovlar rampalarla takılıyor gibiler :) Toyota Center da biletli izleyiciler bile bi süre sonra ( hemde kısa bi süre ) yuhalamaya can sıkıntılarını göstermeye başladılar.

King Mo dan değil de daha çok Lashley den beklentilerim vardı benim.Yeni bi Lesnar olabilir diye düşündüm.Zaten tam bir double takedown canavarı.Lesnar ı en rahat yere indirebilecek isim belki de. Ama maçı canlı izlerken farkettim ki çok ama çok ham.Zaten KO su Mo nun ki ne de benziyor.İkisi de rakipleri indirmeye o kadar odaklandı ki dirsekleri dizleri kaçırdılar.

Oyuna gelirsem. EA Sports n yapıyor olması çok büyük avantaj.Hatta iki yıl önce UFC oyun fikrini onlara götürmüşler ve EA Sports ret etmiş. Sebebi de bunun gerçek bi spor olmayışıymış . 2 yıldır THQ tarafından yapılan oyunlar da baayağı kitleye yayılınca onlar da bu işe girmeye karar vermişler. Dana White hatta bu konuda çıldırmış ve hatta Thiago Sylvia ve Andre Arlovski ye eğer o oyunda yer alırsanız UFC kontratlarını unutun demiş :D Şaka gibi bir adam...

BJ Penn dedi ki...

Bence bugünkü durumun en büyük sebebi, dövüşçülerin çoğunun ortalamanın altında kalitede olması. Unuttuğum isimler de olabilir ama Mousasi, Diaz, Jacare, Hendo ve Mayhem hariç SF'nin main event yapabilecek dövüşçüsü yok. Pompalanan Mo ve Lashley'yi de geçen hafta sonu gördük.

Şaşırdığım bir olay da, SF pazarlamasının zayıf olması. Bir Amerikan şirketinin bu kadar kötü sunum yapması herhalde az rastlanan bir durumdur. Şovlar karanlık, spikerler kötü, yorumcular renksiz. Bir Bas Rutten yorumcu olsaydı bile daha çok izlenirlerdi.

Bence tek çıkış yolları eski Pride gibi "turnuva" sistemine geçmeleri. UFC'den farklılaşmazlarsa işleri çok zor.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

sahaya girişler çok renksiz..basit ve yeni kurulmuş bi organizasyon gibiler..sf nin hiç mi yöneticisi ceo su yok bu durumları göremiyo..oyuncularının çoğu dream de de oynuyo buna niye izin veriyolarki..gerçi işimize gelmiyor değil iki organizasyonda da izleme şansımız oluyo:) hatırlıyorum fedor & rogers maçında maça giriş anlarını göstermemişlerdi..

van auger dedi ki...

affliction tarzı olsa, biraz ufc gibi olmaktan uzaklaşsalar.ufc nin fazla ciddiyetine karşın biraz daha eğlenceye ağırlık verseler, biraz da düzenli olsalar(overeem 1-2 yıl aradan sonra kemer maçına çıkmasa, fedora bu kadar taviz vermeseler-her ne kadar en büyük yıldız o olsa da-) bence daha başarılı olurlardı.

Yorum Gönder