Cuma, Aralık 25, 2009

Vale Tudo Japan! (1994-1999)

90'larda Japonya'da yılda bir kere düzenlenen VTJ (Vale Tudo Japan), proto-MMA diye tabir edilen, MMA'in emekleme dönemlerinden çok önemli basamak taşı.

Vale Tudo Japan, 1994 ile 1999 yılları arasında düzenlenen 6 event'ten oluşuyor. Bu 6 yıllık serüvende Rickson Gracie'nin saltanatı, Enson Inoue'nin Frank Shamrock ve Randy Couture ile 2 efsanevi maçı, bir gözünü kaybetmesine rağmen gecede 3 maç yapıp finale çıkan ve bugün bir sembol haline gelmiş Yuki Nakai'nin (Shinya Aoki'nin hocası) destanı gibi manşetler bulunuyor. Ayrıca Japonya'nın 2. jenerasyon MMA yıldızları Hayato Sakurai, Caul Uno ve Takanori Gomi'nin de parladığı yer Vale Tudo Japan.

Geçen hafta, Türkiye'nin önde gelen MMA uzmanlarından Arda Kumbaracıbaşı, bana Vale Tudo Japan diye birşey download ettiğini söyleyince, ben de hemen Brezilya'da 90'lardaki Vale Tudo'ların bir benzeri, kan gövdeyi götüren birşeyler izleyeceğiz sandım. Oturup izlemeye başladığımda karşımda tıpkı ilk UFC gibi, ama birkaç temel kuralın bulunduğu bir organizasyon buldum. İlk 2 event, tıpkı eski UFC'ler gibi bir Gracie'nin saltanatı altında geçiyor. Bu sefer kahramanımız Rickson Gracie.

(Bu arada Rickson Gracie'nin Vale Tudo Japan 1995'teki macerasını anlatan Choke diye bir belgesel mevcut. İnternet üzerinden kolayca torrent'ine ulaşmanız mümkün. Şiddetle öneririm. Choke'ta yukarda bahsettiğim Yuki Nakai'nin hikayesini de göreceksiniz.)

1996'dan itibaren ise iyice büyük bir organizasyon havasına bürünen Vale Tudo Japan, adeta eski PRIDE'lardan farksız bir çizgide ilerliyor. Enson Inoue, Hayato Sakurai, Frank Shamrock, Randy Couture, Carlos Newton ve Frank Trigg gibi efsanelerin bu eski maçlarını izlemek çok ama çok keyifli.

Vale Tudo Japan'in bir çok maçını teker teker youtube gibi sitelerden izlemek mümkün olduğu gibi, event'leri bütün olarak torrent'lemek de mümkün.

(Randy Couture vs. Enson Inoe - Vale Tudo Japan 1998)

2 yorum:

caglar dedi ki...

ben de farklı bir bilgi yazayım
Yuki Nakai nin gozunu kaybetmesine neden olan kisi ufc 1 in finalisti aynı zamanda ufc tarihinin ilk macına cıkan gerard gordou idi.

nakai nin bir gozunu tamamen kaybetmesine neden oldu, ona ragmen macı nakai kazandı.

ahmet dedi ki...

Bende bilmeyenleri,bilgilendirme amaçlı yazayım;

''Vale Tudo'' Brezilya dilinde ''herşey serbest'' manasına geliyor.

Yorum Gönder