Salı, Ağustos 11, 2009

Tarihten sayfalar: Sakuraba'nın en kötü 5 gecesi

MMA'in en büyük efsanelerinden biri olan ve belki de bu sporun ilk enternasyonal yıldızı diyebileceğimiz Kazushi Sakuraba'yı herhalde tanımayan yoktur. PRIDE FC yıllarındaBrazilian Jiu-Jitsu'yu dünya çapında bir fenomen haline getiren Gracie ailesinin fertlerini birer birer alt eden Sakuraba'nın takma adı ''Gracie Hunter'' yani Gracie Avcısı. Sırf Gracie ailesiyle olan muhteşem maçları ile bile tarihe geçmeyi hak eden Sakuraba, siklet farkı gözetmeden MMA'in en büyük isimleriyle kapışmış büyük bir usta. Kendisi orta siklet olmasına rağmen, nice ağır siklet rakiplerle ringe çıkmış (Cro Cop ve büyük Nogueira da dahil) ve çoğunu da devirmiş olan Saku'nun devirdiği ünlü isimler arasında Carlos Newton, Vitor Belfort, Guy Mezger, Kevin Randleman, Quinton Rampage Jackson, Royler Gracie, Royce Gracie, Ryan Gracie, Renzo Gracie, Ken Shamrock ve Punk Minowa var... Böyle bir kariyer kolay kolay her dövüşçüye nasip olmaz.

Sakuraba'nın kariyerinin belki de en parlak noktası, 2000 yılında PRIDE FC turnuvasında Royce Gracie ile tam bir buçuk saat boyunca dövüşmesi olmuştu. Gracie'lere özel kurallarla iki taraftan biri pes edene kadar devam edeceği açıklanan maçta, anca 6. raunddan sonra Gracie havlu atmıştı. (Raundlar 15'er dakika olmak üzere)

Aynı gece, bir de bu maçın üzerine Sakuraba, tekrar ikinci bir maça çıkıp bir başka yaşayan efsane, ağır siklet, Igor Vovchanchyn ile 15 dakika dövüşmüş ve jüri kararı ile mağlup olmuştu. (PRIDE FC bambaşkaydı diye boşuna demiyoruz  her fırsatta...)
Her maçında yepyeni hareketlerle çıkagelen, o güne kadar izleyicilerinin hiç tanık olmadığı numaralarla rakiplerini şaşırtan Saku, ayrıca ringe çıkarken yaptığı şovlarla da milyonların gönlünü fethetmiş gerçek bir yıldızdı. Hala da öyle.

----

Ancak dayak yediği zaman da tam dayak yiyen bir tarzı vardı diyebiliriz Sakuraba için. Samuray ruhu ile pes etmek nedir bilmeyen ve asla rakip seçmeyen Sakuraba, bir maçı kaybettiği zaman genelde çok ağır darbelere ve sakatlıklara maruz kaluyordu. İşte karşınızda Sakuraba'nın en sert 5 mağlubiyeti:

5) Wanderlei Silva vs Sakuraba 2 - Wanderlei karşısındaki ilk maçında yaşadığı korkunç hezimetten sonra, tekrar geri dönen Sakuraba, ikinci maçta oldukça iyi bir performans sergiliyordu. Ancak Wanderlei, o sırada sadece kendi kariyerinin değil, bütün MMA tarihinde eşine az rastlanacak bir formdaydı. Kendisini kafakola almak isteyen Sakuraba'yı havaya kaldırıp yere çakan Wanderlei, o gece Sakuraba'nın omzunu kırıyordu. Omzu kırılmasına rağmen Sakuraba pes etmiyor, ancak raund bitince, ikinci raunda devam edemiyordu...
4) Antonio Schembri vs Sakuraba 1 - Sakuraba'nın kariyerindeki en sürpriz mağlubiyet yine Muay Thai clinch'i ve diz darbeleriyle geliyordu. Wanderlei Silva'nın takım arkadaşı Schembri, rövanşı kaybetse de, Sakuraba'yı o gece nakavt edip yerde kafasını ve böğrünü tekmelediği sahnelerle MMA tarihine geçiyordu.
3) Melvin Manhoef vs Sakuraba - Sene 2008... çoktan emekli olması gerekirken hala dünyanın en güçlü ağır sikletlerinin karşısına çıkan Sakuraba, canavar Manhoef'in tekmesini blok etmesine rağmen sersemlemekten kurtulamıyor, ardından yerde Manhoef'in çekiç yumruklarıyla bayılıyordu...
2) Wanderlei Silva vs Sakuraba 1 - Benim hayatımda izlediğim ilk MMA maçıydı bu... Sonrasında uzun süre çok rahatsız olduğumu hatırlıyorum.  O zaman kariyerinin en tepesinde olan Sakuraba, yükselen yıldız Wanderlei'nin diz darbeleri, yerde futbol tekmeleri ve clinch'i karşısında perişan oluyordu. Öncesiyle sonrasıyla MMA tarihinin en ünlü birkaç maçından biri...
1) Ricardo Arona vs Sakuraba - Brock Lesnar'ın Frank Mir'in suratını getirdiği hali düşünün. Ricardo Arona'nın yerde attığı diz darbelerinden sonra Sakuraba'nın kafası ve suratı en az Mir'in aldığı hasarın 2 katını almıştı diyebiliriz. Alnının şişmesiyle bir anda adeta kafasının şekli değişen Sakuraba, maçtan sonra ringi terkederken insanlar daha fazla görmesin diye kafası havlu ile örtülmüştü.
Yaşayan efsane Sakuraba'yı Kansporu olarak yürekten selamlıyoruz. 

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder