Cuma, Ocak 30, 2009

Helio Gracie vefat etti

MMA sporunun doğmasına sebep olan en büyük efsanelerden biri olan Brezilyalı ustalar ustası Helio Gracie, perşembe sabahı 95 yaşında vefat etti. 
MMA dünyası Gracie ailesine çok şey borçlu. Helio Gracie, Jiu-Jitsu'da yeni teknikler geliştirdiği ve bunu bir ekol haline getirdiği için, bugünkü modern Brazilian Jiu-Jitsu'nun kurucusu kabul ediliyor. Helio Gracie'nin oğlu Rorion Gracie, UFC'nin kurucusu. Helio Grace'nin bir diğer oğlu olan Royce Gracie ise ilk iki UFC turnuvalarının şampiyonu ve bir modern MMA efsanesi.

Helio Grace'nin aktif dövüş kariyerinde iki efsane dövüşü var. Bunlardan biri 1951'de kendisinden 40 pound (19 kg) daha ağır olan Masahiko Kimura'ya karşı. Kimura, Grace'nin kolunu kırınca Gracie köşesi havlu atmak zorunda kalıyor. Kimura'nın kendine has bu kol kitleme hareketi bugün "Kimura" ismiyle anılıyor ve MMA dövüşçülerinin hepsinin ilk öğrendiği tekniklerden biri.

Kimura o maçı şöyle anlatıyor: "Maçı izlemeye 20.000 kişi gelmişti... Brezilyanın devlet başkanı da dahil. Maçtan önce Helio Gracie benim için bir tabut yaptırmıştı. Ringe yürürken, kalabalık bana çürük yumurtalar atıyordu. ... Gracie'nin kolunu kitleyip çevirmeye başladığımda Gracie'nin pes edeceğini sandım ama öyle olmadı. Bütün stadyum bir anda susmuş, kimseden çıt çıkmıyordu. Gracie'nin kırılan kol kemiğinin sesi stadyum içinde yankılandı. O günkü kurallar içerisinde, hala pes etmemiş olan Gracie'nin kolunu çevirmeye devam ettim. İkinci kemik de kırılınca Gracie'nin köşesi havluyu attı. Seyirciler ringe girip beni omuzlarda taşıdılar..." 








Helio Grace'nın ikinci efsane dövüşü ise kendi ögrencisi Valdemar Santana'ya ise karşı. Santana'nın, Helio Gracie'yi yenmek için tam 3 saat 45 dakika dövüşmesi gereken maç, bugün MMA dünyasında hala bir rekor kabul ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder